E-novice

Naročite se na e-novice in prvi boste izvedeli za naše posebne ponudbe!

Prijava

Sardinija

Sardinija  je drugi največ ji otok v Sredozemlju. Leži kakšnih 100 milj vzhodno od kontinentalne Italije in približno 120 milj severno od Afrike. S Korzike je do nje le okoli 15 milj.  Sardiniji so po kopnem izmerili 267 km po dolgem in 120 km počez. Površina sardinijskega kopna je nekoliko večja od kopnega Slovenije, obdaja pa ga kar 1.387 kilometrov čudovite obale.

Zaradi neugodnih vremenskih razmer je jadralna sezona zelo kratka, traja od junija do avgusta. Sardinijo krasi razvejana skalna bala s čudovitimi zalivi, snežno belimi plažami in neštetimi otočki, ki jih obliva smaragdno zeleno morje. Kamnine sestavlja kremenčev pesek, ki vsebuje kristale, ki jih morje izpira in raztresa po plitvem dnu. Otok ima raznoliko zgodovino, predvsem zaradi apetitov osvajalcev, od gusarjev do kraljevin. Otoku so vladali iz Pise, Genove, pa tudi iz Španije. Vladali so mu celo Avstrijci. Vsi ti narodi so na otoku pustili svoje sledi, ki jih lahko tam občudujemo še danes.  Sardinijci od ostalih Italijanov  razlikujejo. Veljajo za malce posebne in samosvoje, a hkrati gostoljubne in prijazne. Takšne sta jih oblikovali stoletja dolga otoška odmaknjenost in osamljenost. Otok je bil v času velikih zgodovinskih dogodkov  ob strani,  zato je lahko dodobra ohranil svoj naravni svet in svojo dušo.Domačini so živeli v notranjosti, v mogočnih kamnitih utrdbah (nuragih), ki so na ogled še danes. 

Obala Sardinije velja za eno najlepših v Sredozemlju. Še prav posebej pa to velja za Smaragdno obalo (Costa Smeralda), biser Sredozemlja, ki obsega kakšnih 50 km čudovite obale, na kateri je lepo umeščenih preko 60 pretežno peščenih in belih zalivov.  Ta del Sardinije v zadnjih desetletjih postal tudi ena izmed najbolj mondenih destinacij v celotnem Sredozemlju. Mondena, a brez velikih palač in bogatih hotelov, neprecenljivo bogastvo je še vedno le neokrnjena in divja narava. K temu je zagotovo pripomogel tudi sloviti Aga Kan, ki je pred leti ustanovil družbo Konzorcij Costa Smeralda in s pomočjo domačih in tujih arhitektov ustvarila turistični raj. Večjih hotelov ni, vse počitniške hiše so pritlične in vpete v naravo. Tako z morja ni videti ničesar.

Smaragdna obala je največji biser Sredozemlja, privezi v marinah so urejeni, otoki  in zalivi pa so zavarovani kot naravni park in dostop do njih ni dovoljen. In prav lahko se vam primeri, da boste v zalivu zasidrani poleg princev iz Saudske Arabije.